czwartek, 25 grudnia 2014

Lista alergenów

Zgodnie z obowiązującymi przepisami UE, jesteśmy zobowiązani dołączyć do naszego menu listę alergenów.
Alergeny nie są szkodliwymi składnikami, mogą jedynie wywoływać uczulenie u osób posiadających alergię na dany składnik.

Lista alergenów:
1. zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut)
2. Skorupiaki
3. Jaja
4. Ryby
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie, pistacje, makadamia)
9. Seler
10. Gorczyca
11. Nasiona sezamu
12. Łubin
13. Mięczaki
14. Dwutlenek siarki i siarczyny

Alergeny - zupy:
Barszcz czysty z uszkami - alergeny: 1/3/7
Barszcz solo - alergeny: 1
Żurek z jajkiem i kiełbasą - alergeny: 1/3/7/10
Pieczarkowa z makaronem - alergeny: 1/3/7/9
Zupa dnia - informacja u kelnera
Flaczki - alergeny: 1/9/10
Fasolka - alergeny: 1/9/10
Zupa węgierska - alergeny: 1/9/10

Alergeny - dania II-gie:
Dekoracja dań głównych – alergeny: 3/7/9/10
Danie dnia solo - informacja u kelnera
Placek węgierski duży - alergeny: 1/3/7/10
Placek węgierski mały - alergeny: 1/3/7/10
Golonka - alergeny: 9
Biodrówka po beskidzku - alergeny: 9
Kotlet sobieski - alergeny: 1/3/7
Kotlet schabowy - alergeny: 1/3/7
Gulasz węgierski - alergeny: 1/3/7/10
Stek z jajkiem sadzonym - alergeny: 1/3/7
Sznycel wiedeński z jajkiem - alergeny: 1/3/7
Kotlet mielony - alergeny: 1/3/7
Zraz mielony, kasza gryczana, sos - alergeny: 1/3/7
Wątróbka - alergeny: 1/3
Królik w śmietanie - alergeny: 1/3/7
Indyk po węgiersku - alergeny: 1/3/7/9
Kotlet de’Volaille - alergeny: 1/3/7
Antrykot z kurczaka - alergeny: 1/3/7
Udko z kurczaka - alergeny: 1/3/7
Pstrąg - alergeny: 1/3/4/7
Łosoś - alergeny: 1/3/4/7
Panga - alergeny: 1/3/4/7
Dorsz - alergeny: 1/3/4/7
Gołąbki z ryżu, sos - alergeny: 1/3/7
Pierogi z mięsa i kaszy gryczanej - alergeny: 1/3/7
Pierogi z kapusty z masłem - alergeny: 1/3/7
Pierogi ruskie z masłem - alergeny: 1/3/7
Placki ziemniaczane - alergeny: 1/3/7
Gołąbki - alergeny: 1/3/7
Sos - alergeny: 1/3/7

Alergeny - Dodatki:
Ziemniaki - alergeny: 7
Frytki/Talarki/Cząstki - alergeny: 7
Ryż - alergeny: 7
Kasza gryczana - alergeny: 7
Pieczarki - alergeny: 7
Kapusta zasmażana - alergeny: 1/7
Kapusta młoda w śmietanie - alergeny: 1/7
Buraczki w śmietanie - alergeny: 1/7
Surówka z buraczków
Surówka z kapusty czerwonej
Surówka z kapusty kiszonej
Surówka z młodek kapusty - alergeny: 10
Surówka z kapusty pelińskiej - alergeny: 10
Surówka z selera - alergeny: 9
Surówka z marchewki
Ogórek konserwowy - alergeny: 9
Mizeria ze śmietaną - alergeny: 7
Sałata zielona z jajkiem - alergeny: 3/7
Zestaw surówek/Zestaw wiosenny - alergeny: 3/7/9
Jajo gotowane lub sadzone - alergeny: 3
Pieczywo - alergeny: 1/3/7/11
Masło - alergeny: 7
Musztarda – alergeny: 10
Śmietana - alergeny: 7
Dekoracja dań głównych – alergeny: 3/7/9/10

Alergeny - napoje i alkohole:
Skład i alergeny zamieszczone są na etykiecie produktu, dostępne u kelnera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz